Seminar ‘Sains dan Solat’ IMTIAZ Besut, Terengganu…

Assalamualaikum wrbt..

Pengetahuan yang mendalam tentang Ibadah yang difardukan oleh Allah SWT sangatlah penting agar setiap perlakuan dalam solat mencapai kekhusyukkan dan ibadah yang ditunaikan diterima Allah SWT. Cara untuk menghiburkan kesedihan jiwa, membahagiakan hati, dan menguatkannya, serta melapangkan dada adalah dengan menunaikan solat kerana di dalamnya terbentuk hubungan kalbu dengan Allah SWT.

Firman Allah SWT, ” Jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.” (Al-Baqarah: 45)

Sehubungan dengan itu, kita sebagai hamba Allah SWT perlulah menimba ilmu yang secukupnya tentang bab solat agar solat yang dilakukan diterima Allah SWT. Seminar ‘Sains dan Solat’ yang diadakan baru-baru ini di IMTIAZ Besut, Terengganu sedikit sebanyak membongkar fakta-fakta saintifik di sebalik melakukan ibadah Solat. Seminar ini diadakan pada tarikh 15 Julai 2010 dan disertai oleh hampir 1000 orang peserta yang keseluruhannya dari sekolah dan ibubapa. Seminar yang disampaikan oleh Prof Dr.Fatimah Ibrahim ini mendapat sambuatan yang menggalakkan daripada para peserta. Para peserta memberikan respond yang baik sepanjang program ini dijalankan dan seminar ini berakhir lewat petang. Keseluruhannya, seminar ini mendedahkan kepada para peserta agar mencintai solat dan melakukannya dengan segera pada setiap waktu. Kelebihan-kelebihan dan faedah daripada mengerjakan solat ini memberikan manfaat yang baik kepada kesihatan peserta seterusnya melahirkan pelajar-pelajar yang cemerlang dalam semua aspek termasuklah disiplin dalam perkara yang berkaitan dengan ibadah solat yang dituntut untuk dilakukan oleh Allah SWT.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s